Back to basics: de apparaten in ons tiny house

Ons tiny house wordt off-grid: we wekken energie op met zonnepanelen en zullen niet aangesloten zijn op water, riolering en gas. Dat betekent dat we heel bewust moeten kiezen welke apparaten we nodig hebben. De afgelopen tijd hebben we daar veel over nagedacht: wat vinden we belangrijk voor ons leefcomfort en welke mogelijkheden zijn er dan?

We zijn zo gewend aan altijd water uit de kraan en stroom uit het stopcontact, dat het best lastig is om je vanuit die comfortabele positie alvast goed in te leven in een situatie waarbij dat niet het geval is. Ondanks dat we ook in onze huidige jarendertigwoning al zo bewust mogelijk met energie en water proberen om te gaan, zal dat niet te vergelijken zijn met hoe het straks in ons tiny house zal zijn. Toch moeten we nu al een aantal keuzes maken, waarvan we dus niet zeker weten of dat uiteindelijk de juiste keuzes blijken te zijn. Geeft niets, we leren en ervaren graag, dus mocht iets niet werken, dan kunnen we dat altijd weer oplossen!

Koffiezetten in een tiny house met een Chemex

Keuken
De enige apparaten die stroom zullen gebruiken in onze tinyhousekeuken zijn onze staafmixer en koelkast. Voor andere apparaten hebben we alternatieven zonder stekker gekozen. Koffiezetten doen we bijvoorbeeld al een aantal maanden met de hand, we gebruiken hiervoor een Chemex. Ik kan beter zeggen: Gerbrand gebruikt hiervoor een Chemex 🙂 Hij is degene die ’s ochtends de koffie zet. En daarvoor eerst verse bonen maalt met een handmaler! Ik lig dan nog even in bed te snoozen, wat een luxe hè? De Chemex zet niet alleen heel lekkere koffie, maar ziet er ook nog eens heel mooi uit. We gebruiken sinds kort herbruikbare filters van hennep, dat scheelt ook nog eens een hoop afval. Koffiezetten voor de visite is nu wel een iets grotere uitdaging, maar door dit live aan tafel te doen, maken we er een koffiebeleving van, haha! Het water voor de koffie koken we in een keteltje op het fornuis. Dit keteltje gaat ook onze waterkoker vervangen, die we nu nog wel hebben.

Eerder dit jaar kochten we een nieuwe zeer zuinige koelkast. Een hoog model, met vriezer, maar eentje die wel minder hoog en breed is dan de standaardmodellen; speciaal geschikt voor ons tiny house. Toch hebben we nu besloten om voor een andere koelkast te gaan. Een tafelmodel zónder vriesvak. Een kleinere koelkast levert behoorlijk wat extra bergruimte op die we goed kunnen gebruiken. Ook is een kleine koelkast zonder vriesvak zuiniger qua energie en dat is zonnepaneeltechnisch heel gunstig. Het zal wel even wennen worden, zonder vriezer. Bij het koken maken we nu vaak wat extra, zodat we een portie voor een later moment kunnen invriezen. Ook restjes saus of kokosmelk bewaar ik in de vriezer en er ligt standaard een brood in. Het wordt even omschakelen, maar dat gaat vast lukken. Grote porties koken kan nog steeds, dan bewaren we het in de koelkast en eten we het later in de week nog eens. Brood kunnen we gewoon wat vaker in halfjes halen als we dat vers willen eten en door nog slimmer om te gaan met onze weekplanning qua eten kunnen we restjes saus en dergelijke meteen verwerken in andere maaltijden.

De grootste verandering in de keuken is dat we geen oven zullen hebben. Een elektrische oven is helaas niet mogelijk met alleen zonnepanelen en een gasoven zien we allebei niet zo zitten. En nadat we een hele slimme vervanger hebben gezien in het tiny house van Roy en Shirly waren we helemaal om. We gaan een Wonderpan aanschaffen. ‘Een wat?’, hoor ik je denken. Ook wij hadden er nog nooit van gehoord, maar een Wonderpan was vroeger heel gewoon. Toen nog niet alle huishoudens een oven hadden, werd er gebakken in de Wonderpan, ook wel een ‘mini-oven’ genoemd. Deze pan in tulbandvorm zet je op het gasfornuis. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld over de gehele pan en overtollige hitte gaat via het gat naar de ventilatiegaten en dan naar buiten. Daardoor bakt het eten niet snel aan. We kunnen straks bijna alles in de Wonderpan bakken wat we normaal in de oven zouden doen. Zelfs afbakbroodjes zouden erin kunnen! Cakes, quiches en andere baksels krijgen wel allemaal een tulbandvorm, maar daar zal het vast niet minder door smaken. Binnenkort gaan we de Wonderpan aanschaffen, zodat we het alvast kunnen testen. We zijn heel benieuwd!

De was doen in een tiny house met een Laundry Pod

 

Wassen
Het grootste dilemma in een tiny house is de was. We hebben geen ruimte voor een gewone wasmachine. Ook zal het in de winter lastig zijn om voldoende energie te hebben om ook nog een wasmachine te laten draaien. Daarom hebben we alvast een handwasmachine aangeschaft, de Laundry Pod. We hebben er nu twee wasjes in gedaan en dat ging eigenlijk prima. Het grootste nadeel is dat er erg weinig in kan, dus we zullen wat vaker moeten wassen om alles schoon te houden… Ook het drogen van de was in de herfst en winter zal een flinke uitdaging zijn. Drogen doen we liever niet binnenshuis, want al dat vocht kunnen we niet gebruiken. Maar als het regent, dan kan het ook niet buiten hangen… Voor dit probleem hebben we nu nog geen concrete oplossing, dat komt vast wel wanneer we in ons tiny house wonen en we de situatie beter kunnen overzien.

Schoonmaken
Met drie katten is stofzuigen geen overbodige luxe, toch zullen we het in eerste instantie zonder stofzuiger proberen te doen. We hebben al een veger en blik met lange steel aangeschaft om die eeuwige kattengritkorrels die door het hele huis liggen snel op te kunnen vegen. Dit setje kunnen we vast ook gebruiken in het tiny house. Het vloeroppervlak is daar vele malen kleiner dan in ons huidige huis. Even dweilen is ook een goede optie om de boel haar- en stofvrij te krijgen. Van kattengrit zullen we binnenshuis geen last meer hebben in elk geval: de katten mogen dan naar buiten en er komt alleen een bak buiten.

We proberen ons alvast een beeld te vormen hoe het leven in ons tiny house straks zal zijn. Het is heerlijk om daar al over te dromen! Maar of de keuzes die we nu maken ook op de langere termijn de juiste keuzes blijken te zijn, dat weten we natuurlijk niet. We gaan ervoor en mocht er iets niet werken, dan zoeken we naar een oplossing. Wonen in een tiny house zal de nodige flexibiliteit vergen, maar daar zien we absoluut niet tegenop!

6 comments

 1. Hoi! Heb al eens een compressor koelkast en vriesbox overwogen. Deze verbruiken ontzettend veel minder dan de zuinigste 3xa+
  Ik ga voor 4 zonnepanelen en kan daar met gemak naast andere apparaten een koelkast 150l en vriesbox op laten draaien.
  Deze koelkasten worden vooral op boten gebruikt en zijn ontzettend duur maar zijn het wat mij betreft wel waard!

  Like

  • Hoi Linda! Wij hebben gekozen om het hele huisje te voorzien van 230V aansluitingen (en zijn ons er van bewust dat dit wat verlies oplevert), daarom gaan we niet voor een compressor koelkast. We hebben een 150L A+++ koelkast op het oog die – gemiddeld – minder dan 10W per uur verbruikt (172Wh per dag, 63kWh per jaar), ik denk dat de gemiddelde compressorkoelkast daar niet onder komt, dit is vergelijkbaar met een telefoonoplader 🙂

   Like

  • Ja, het is inderdaad een heel proces! We zijn blij dat we daar ruim de tijd voor genomen hebben. Ook het ontspullen vraagt namelijk veel tijd, niet alleen het echte opruimen, ook jezelf laten wennen aan het wegdoen van veel spullen. Het is allemaal heel leerzaam in elk geval 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s