Wat de studenten Bouwkunde voor ons maakten

Zeg, Gerbrand en Natasja, hoe is het eigenlijk afgelopen met de opdracht van die Haagse Hogeschool studenten Bouwkunde? Waar jullie in februari nog zo enthousiast over vertelden? Goede vraag, lieve bloglezer! Die studenten hebben inmiddels hun opdracht afgerond en het resultaat aan ons gepresenteerd. Het was een zeer leerzame ochtend!

Twee groepen studenten waren voor ons aan de slag gegaan met het ontwerpen van een tiny house. Ze hadden in een eerdere afspraak onze woonwensen geïnventariseerd en gingen op basis daarvan proberen een huisje te ontwerpen dat hieraan én aan de eisen van het Bouwbesluit voldeed. Een hele uitdaging… In april gingen we terug naar de Haagse Hogeschool om het resultaat van hun studie te zien. We waren zeer onder de indruk van de grondigheid waarmee de studenten hun onderzoek naar de mogelijkheden gedaan hadden. Er was goed nagedacht over de indeling van de ruimte, het materiaalgebruik én het feit dat er ook drie katten bij ons wonen.

Vellen vol ontwerptekeningen en plaatjes kregen we mee, heel tof!

Eén van de groepen was ook uitvoerig in de technische details van de isolatie en ventilatie gedoken. Er kwamen allerlei termen voorbij waarvan wij nog niet eerder of slechts vaagjes gehoord hadden. Rc-waarden, U-waarden, belemmeringsfactoren, ventilatiebalans, er kwamen ingewikkelde berekeningen voorbij waaruit bleek dat de voorgestelde materiaalkeuzes hier ruimschoots aan voldeden. Voor de isolatie kozen beide groepen voor Kingspan TEK en ook gebruikten zij allebei hout voor de buiten-en binnenafwerking. De studenten gaven meteen aan dat het wel erg lastig was om onder het maximale gewicht van 3500 kg te blijven, maar als we de meubels en de keuken er gewoon niet in zetten tijdens het vervoer zou dat vast schelen 😉

Waar de ene groep koos voor een warmtepomp om het huisje te verwarmen, kwam de andere groep uit op een pelletkachel. Ze waren wel vergeten deze op te nemen in het ontwerp waardoor er in de woonkamer ineens een stuk minder ruimte beschikbaar was. Deze groep scoorde echter wel enorm veel bonuspunten. We konden namelijk in het huisje rondkijken met een VR-bril! Dat was hilarisch 🙂 Binnen een paar seconden heb je het idee dat je daadwerkelijk in een huisje staat in plaats van in een klaslokaal en het was maar goed dat iemand waarschuwde dat ik niet rond kon lopen. Ook even in het ontwerp rondkijken? Via deze link is het huisje te bekijken.

Het ontwerp van beide groepen lag dichtbij elkaar, ons eigen schetsontwerp was hierbij duidelijk leidend. Het budget verschilde wel enorm. De ene groep kon het huisje op een trailer bouwen voor 22.000 euro, maar dit was dan exclusief de kosten voor de meubels en de keuken. De andere groep had uitgerekend dat we zo’n 50.000 euro kwijt zouden zijn. Beide groepen gaven aan dat de ontworpen huisjes volgens hen voldeden aan het Bouwbesluit, met wat kunst- en vliegwerk.

Ondanks dat we niets met de ontwerpen gaan doen, was deze opdracht voor ons heel leerzaam. De studenten hebben ons een goed beeld gegeven van de technische (on)mogelijkheden van een tiny house, hebben ons heel wat bijgeleerd over isolatie en ventilatie en we waren onder de indruk van hun creativiteit om het huisje te laten voldoen aan het Bouwbesluit. Ook hun docent was heel enthousiast over hoe de opdracht verlopen was:

“[…] Alle, letterlijk alle feedback is positief en de resultaten die ik heb kunnen bekijken waren van een hoog niveau.

Zonder twijfel kan ik zeggen dat dit het beste project is wat tot nu toe gedraaid heeft bij de 1e jaars Bouwkunde en ik denk dat het grootste gedeelte aan jullie enthousiasme, toegankelijkheid en betrokkenheid te danken is.

De studenten mogen trots op zichzelf zijn op wat ze bereikt hebben na ruim een half jaar op de opleiding en jullie hebben daar zeker een zetje voor in de rug gegeven.”

Het was erg fijn om elkaar zo te kunnen helpen! En natuurlijk zijn de studenten uitgenodigd om straks een kijkje te nemen in ons tiny house.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s