Van onze architect mag ik maar één winterjas hebben…

We hebben de kriebels. Heel veel fijne, vol-verwachting-klopt-ons-hart-kriebels. Want we zijn nu echt écht van start. Er is een heuse architect aan het werk voor ons. Vorige week hadden we een gesprek om onze woonwensen en een moodboard te bespreken en daarmee gaat hij nu aan de slag!

Een tijdje terug was ik (Natasja) op een borrel van Duurzaam Den Haag. Daar ontmoette ik een dame met wie ik in gesprek raakte over tiny houses. Zij reageerde heel enthousiast en liet me weten dat een vriend van haar architect is en zich bezighoudt met ecologische en duurzame architectuur. Natuurlijk mocht zij mijn gegevens aan hem doorgeven en een paar dagen later plofte er een mailtje van Peter Arts in mijn mailbox. Hij bleek zeer geïnteresseerd te zijn in tiny houses en small living en wilde ons graag ontmoeten om hierover verder te praten.

Tijdens een gezellige avond bij ons thuis hebben we uitgebreid met Peter over onze plannen en wensen gesproken. Peter vertelde over zijn werk en duurzaamheid, zowel wat dat zakelijk als persoonlijk voor hem betekent. Het klikte erg goed en na het goed bestuderen van de zakelijke kant van de samenwerking besloten we met Studio D8 in zee te gaan. Vorige week waren we voor het eerst bij onze architect op kantoor. Peter liet al wat eerste ideeën voor het ontwerp zien en vertelde ons het een en ander over mogelijke materialen. Ook de ruimte in het huisje zelf kwam ter sprake; hoeveel opbergruimte kun je creëren in een tiny house en welke spullen gaan mee? Over mijn drie winterjassen (een sportieve, een nette en een lekkere warme met grote capuchon) was Peter duidelijk: daarvan kon er maar eentje blijven. Slik…

We krijgen vaak de vraag waarom we het huisje niet zelf ontwerpen en bouwen. Via Facebook volgen we een groot aantal mensen die dit wel doen. En een aantal van hen heeft nooit eerder een huis gebouwd. Zo knap! Ze leren tijdens het ontwerp- en bouwproces door veel informatie op te zoeken, YouTube-video’s te bekijken en door het gewoon te doen, al dan niet in samenwerking met handige familieleden. Door je tiny house zelf te bouwen kun je aanzienlijk op de kosten besparen. Er zijn projecten die zoveel mogelijk werken met ‘afvalhout’ en restmaterialen. Zo is het helemaal betaalbaar. Toch kiezen wij heel bewust niet voor deze route. Niet alleen omdat zowel Gerbrand als ik niet handig genoeg zijn om een heel huis te bouwen, maar vooral ook omdat we niet de kennis hebben om alle mogelijke opties voor een zo fijn mogelijk huisje kunnen overzien. Welke materialen zijn het beste? Welk ontwerp zorgt voor zoveel mogelijk ruimte? Hoe richt je het huisje zo handig mogelijk in? Hoe krijg je het zo goed mogelijk geïsoleerd én geventileerd? We willen hierbij heel graag hulp van een expert die weet waar hij moet zoeken en ons het beste advies kan geven. En die expert hebben wij gevonden 🙂

Naast een architect zijn we dus ook op zoek naar een aannemer, het liefst iemand die ook een erg vaardig timmerman is. Het zou mooi zijn wanneer hij/zij ervaring heeft met duurzaam bouwen en groene bouwmaterialen, maar dat is niet per se nodig. We hebben zelf een tweetal partijen op het oog, maar we willen ons graag breed oriënteren. Mocht jij nog tips hebben voor een goede aannemer die zin heeft in een vernieuwend project, dan horen we het graag!

2 comments

  1. Jullie maken stappen. Leuk! Wij laten ons huis ook tekenen door een architect.
    Als aannemer hebben wij DRZM in Haarlem. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze ervaren duurzame bouwers, die al voor redelijk wat projecten in Oosterwold (Almere) gaat bouwen. Wellicht iets voor jullie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s