Bij Marjolein in het klein op bezoek

Eindelijk was het zover: we gingen op pad naar Alkmaar om het tiny house van Marjolein te bekijken. We volgen haar natuurlijk al een tijdje online en hadden haar in het echie ontmoet tijdens de tiny-house-bijeenkomst in Schipluiden, maar haar huisje hadden we nog steeds niet live gezien. Zaterdag 4 maart kwam daar (hiephoi!) verandering in. 

natas_voor_huisje

Elke eerste zaterdag van de maand zwaait Marjolein de deur van haar tiny house open. Dan is iedereen die nieuwsgierig is naar haar paleisje tussen 13.00 tot 16.00 uur welkom om binnen te kijken. Behalve als het weer heel slecht is, dan blijft haar huisje dicht. Want buiten in de stromende regen wachten totdat je naar binnen kunt is geen pretje. En zoals Marjolein het mooi formuleert: er passen ook niet zoveel schoenen op de mat. Gelukkig voor ons was het afgelopen zaterdag 4 maart prima weer; er scheen zelfs een voorzichtig lentezonnetje toen we door het centrum van Alkmaar wandelden.

We hadden op tijd de trein gepakt, zodat we voor ons bezoek ijkgebouwaan dé Tiny House Nederland pionier nog even konden lunchen in Alkmaar. Op aanraden van Esther deden we dat bij het IJkgebouw: een prachtig ingericht restaurant net buiten het centrum. We aten daar heerlijke vegetarische tosti’s en konden daarna langs het water op weg naar Marjolein. Haar huisje staat dichtbij het station, heel handig voor mensen zonder auto (zoals wij ;)). Als je op de toegangsweg loopt, kun je nog geen glimp opvangen. Pas na de laatste bocht zie je aan de linkerkant het huisje staan. Aan het water op een groot met gras begroeid terrein. Marjolein staat in de buurt van een earthship: een zelfvoorzienend gebouw gemaakt van afvalmaterialen waar gelijkgestemden samen kunnen komen.

huisje_verte

Ondanks dat de zon het alweer liet afweten en de lucht erg grijs was, was het meteen duidelijk dat Marjolein het getroffen heeft met haar plekje. Ze staat aan de rand van het terrein, aan het water en heeft als uitzicht een rits bomen en ander groen. Dat moet een mooi gezicht zijn wanneer alles weer in bloei en blad staat! We zien bij aankomst meteen dat we niet de enige nieuwsgierige bezoekers zijn vandaag: er staat al een groepje te wachten op en voor de veranda. Ook wij sluiten ons, na een rondje rondom het huis, aan bij de wachtenden en komen zo in gesprek met twee van hen. Het is altijd leuk om te horen wat anderen interesseert in tiny houses en wat hun plannen zijn.

huisje_achter

Na een tijdje wachten, verlaat de groep mensen het huisje en kunnen wij op onze sokken erin. We zijn met z’n zessen binnen en vullen daarmee de ruimte aardig op. Maar wat een fijn gevoel meteen! We kenden bijna elk hoekje al wel van de foto’s, maar die doen geen recht aan the real deal. Het is hier binnen licht, breder dan verwacht en het voelt helemaal niet klein! We mogen het hele huisje bekijken en vinden dat heel gastvrij van Marjolein. We spieken in de badkamer, bewonderen de uitgebreide keuken en het fijne werkhoekje, moeten glimlachen om de herkenbare koelkast (die wij ook kochten, omdat Marjolein die heeft ;)) en nemen daarna plaats op de bank om bij te kletsen. Vanaf de bank is het uitzicht het mooist, wat moet het vrij voelen om elke dag op zo’n plek wakker te worden.

binnen_kijken_volledig

Buiten staan alweer meer mensen te popelen om binnen te kijken, dus na nog een aai voor Hella trekken wij onze schoenen weer aan. Eenmaal buiten kijken we elkaar met een grote glimlach aan: ja, dit willen we 100% zeker weten! Na dit bezoekje zijn de tiny-house-kriebels alleen maar intenser geworden: het liefst zouden we morgen beginnen met bouwen en er overmorgen al in wonen. Hopelijk wordt deze wens nog dit jaar een heel stuk concreter, we werken er hard aan!

wij

Marjolein Jonker is Tiny House pionier en woont sinds mei 2016 in haar tiny house, samen met haar katten Jack en Hella. Ze is oprichter en projectcoördinator van Tiny House Nederland en heeft haar eigen bedrijf: Marjolein in het klein. Ze zet zich in om het wonen in kleine huisjes bekender én op meer plekken mogelijk te maken. Dat doet ze onder andere door lezingen, presentaties en workshops te geven. Ook kun je bij haar terecht voor advies over tiny houses. Meer informatie over Marjolein en prachtige foto’s van haar huisje vind je op marjoleininhetklein.com. Meer informatie over tiny houses in Nederland vind je op tinyhousenederland.nl.

marjolein_en_natasja
Dank voor je gastvrijheid en inspiratie, Marjolein! We vonden het super om een kijkje bij jou thuis te mogen nemen 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s