Hallo? Zijn jullie er nog?

Waar zijn we toch allemaal mee bezig?! Op de site is het even stil geweest (sorry!), maar achter de schermen hebben we zeker niet stil gezeten. De hoogste tijd om jullie bij te praten.

uitgelicht_eerste_schetsJaaa, we hebben onze eerste schetsen gemaakt! We hebben natuurlijk al allerlei ideeën over ons huisje, maar tot nu toe hadden we dit nog niet vastgelegd in tekeningen. Tot we via Sytske lazen over een tiny-house-project in Den Haag (nogmaals dank!). We meldden ons aan en bleken mee te mogen doen aan een opdracht voor studenten Bouwkunde van de Haagse Hogeschool.  Zij moeten een bouwkundige schets/voorlopig ontwerp van een tiny house maken en daarbij voldoen aan de wet-en regelgeving, het Bouwbesluit én de wensen van de opdrachtgevers (wij!). Dat wordt nog een hele uitdaging voor hen! In groepjes van vijf gaan ze aan de slag; binnenkort ontmoeten we onze groep en moeten ze onze wensen achterhalen. En in april presenteren ze het eindresultaat. We zijn heel erg benieuwd welke keuzes ze maken voor ons huisje: welk materiaal willen ze gebruiken, hoe gaan ze om met de grootte en gewichtsbeperkingen, hoe zorgen ze ervoor dat het zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk is? Het wordt vast voor zowel de studenten als ons super leerzaam!

‘Kabouterwoningprotest’
Nog meer tiny-house-nieuws: we gingen naar onze eerste bijeenkomst, in Schipluiden. Maar 13 kilometer fietsen, praktisch om de hoek dus 😉 Lokale groene politieke partij OGP Midden-Delfland had Marjolein en Monique van Tiny House Nederland uitgenodigd om een presentatie te geven over tiny houses. Ook was er een dame die vertelde over mini-villa’s. Hoe het was? Nou, het was een, laten we zeggen, ‘bijzondere’ avond. Er was namelijk ook een grote groep jongeren aanwezig die graag wilden praten over de beschikbaarheid van betaalbare starterswoningen. Er blijkt in Midden-Delfland een grote schaarste aan zulke woningen te zijn en daar zijn ze op zijn zachtst gezegd niet over te spreken. Deze avond had starterswoningen echter niet op die manier op de agenda en tiny houses sprak hen juist ab-so-luut niet aan. OGP praat in hun eigen bericht over de avond zelfs over een “protest tegen kabouterwoningen”. Toen duidelijk werd dat de avond de jongeren niet bracht wat ze verwachtten, liepen ze boos weg. Het voelde een beetje alsof ‘wij, de buitenstaanders’, bouwgrond van ‘hen’ kwamen inpikken. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling: beide wensen kunnen prima naast elkaar bestaan. Tiny houses kunnen juist geplaatst worden op stukjes land die nu nog niet gebruikt worden, die avond heel mooi ‘de rafelranden’ genoemd. En de starterswoningen hebben gewone bouwkavels nodig.

Foto: OGP Midden-Delfland

Gelukkig gingen we niet met lege handen naar huis en was de avond wel degelijk heel nuttig. OGP is erg enthousiast over tiny houses: “Als het aan ons ligt, staan er over een tijdje ergens in Midden-Delfland een aantal prachtige Tiny Houses.” Kijk, dat klinkt ons als muziek in de oren! OGP gaat nu een werkgroep oprichten om de wensen en mogelijkheden in kaart te brengen: “uiteindelijk bleken 30 mensen enthousiast én serieus geïnteresseerd in een mogelijk vervolg. Samen met een aantal van hen gaan we aan de slag om deze plannen te concretiseren.” En ja, ook wij hebben ons aangemeld voor de werkgroep! Hopelijk zitten we over een paar weken met een groepje geïnteresseerden om tafel om te kijken wat we van de grond kunnen krijgen in Schipluiden.

Verder ontmoetten we die avond een lokale aannemer die tiny houses erg interessant vond. Hij zou er wellicht wel eentje willen bouwen, dus we hebben ook met hem contactgegevens uitgewisseld. En hij bleek zich ook nog eens opgegeven te hebben voor de werkgroep. Voortvarende mensen, daar in Schipluiden 🙂

Iets nieuws…
Er was nóg een reden waarom het hier wat rustiger was. Ik (Natasja) ben druk bezig met het opzetten van een nieuwe site. Het zal daar helemaal gaan over hoe ik/wij een groener en minimalistischer leven aanpakken. Wat is er mogelijk? Waar lopen we tegenaan? Hoe doen anderen dat? Ik merkte dat ik mijn ei daarover niet voldoende kwijt kan op vangrootnaarklein.nl, dus komt er nóg een site bij. Ik ben druk met het schrijven van artikelen, ik heb mijn eerste interviews al gedaan en ik zet nu de puntjes op de i van de website lay-out. Op donderdag 2 maart komt dit nieuwe project online. Super spannend! Ik hou jullie uiteraard op de hoogte en hoop dat jullie in maart ook daar een kijkje komen nemen…

4 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s