Veel groen in een klein huis

Als het kon, zetten we nóg meer planten in huis. Maar met tweeëntwintig exemplaren is elk beschikbaar plekje al bezet, helaas. En die plekken zijn zorgvuldig uitgekozen, want sommige planten zijn giftig voor onze harige huisgenoten. En om ze bij hun knabbelgrage bekjes weg te houden, staan bijna alle planten op voor hen onbereikbare plaatsen. Alleen de planten waar ze echt niet aan eten, staan laag.

planten_buffetkastDe verzorging van de planten is mijn (Natasja) ding: ik zorg dat onze groene vrienden voldoende water krijgen en op zijn tijd een grotere pot en verse grond. De meeste planten doen het erg goed bij ons; sommige heb ik al sinds mijn studententijd en verhuizen dus al zo’n tien jaar met me mee. Het liefst verhuizen we ze straks allemaal naar het tiny house, maar daar passen natuurlijk nooit tweeëntwintig planten in. En die ene enorme plant van bijna twee meter hoog en een meter breed al helemaal niet. We bereiden ons dus nu al een beetje voor op het afscheid van een groot aantal planten. Dat gaat voor ons allebei moeilijk zijn, want we zijn gehecht aan veel groen in huis.

planten_schouwWe zijn nu al aan het nadenken waar de planten straks heen moeten. Weggooien is natuurlijk absoluut geen optie. We willen een deel weggeven aan vrienden en familie, waarvan we weten dat ze ze goed zullen verzorgen. En daar zijn we streng in: het zou toch zonde zijn wanneer een plant van meer dan tien jaar oud binnen een paar maanden om zeep geholpen wordt. We willen na de adoptie dan ook maandelijks een foto plus update over de toestand van de plant ontvangen.

planten_boekenkastenOok zijn er in verschillende plaatsen plantenasiels. Deze in Utrecht bijvoorbeeld. Een supertof initiatief en dat vinden bijna 7.000 mensen op Facebook ook! Je kunt daar je plant naartoe brengen en zij verzorgen ze totdat een andere plantenliefhebber de plant komt adopteren. Zo hoeven planten niet weggegooid te worden en hoef je niet per se een nieuwe plant bij het tuincentrum te halen. Rachel van het Plantenasiel houdt trouwens elke dinsdag op Facebook ‘Plant adopteer dag’: om 10 uur deelt ze foto’s van planten die een nieuw huis zoeken, als je de plant graag wilt kun je reageren en op woensdag om 10 uur laat ze weten naar wie de planten gaan. Ik ga op mijn handen zitten…

planten_keukenNatuurlijk maken we ook in ons tiny house ruimte voor planten. Er zijn een aantal kleinere planten en een paar hangplanten waarvoor we echt wel een plekje kunnen vrijmaken. En zo niet, dan toch. Planten zijn belangrijk voor een gezond binnenklimaat; ze zuiveren de lucht en zorgen voor zuurstof. Daar springen bedrijven handig op in met ‘speciale’ planten voor extra zuurstof in huis. Prima plan om meer mensen aan de plant te krijgen, maar in principe is elke plant goed. Online vind je veel informatie over welke planten de lucht zuiveren en tegen welke schadelijke stoffen ze het beste werken.

In deze blogpost zie je een aantal van de planten wij nu hebben. Sommigen daarvan gaan wel mee naar het tiny house, maar lang niet allemaal. Zie je er eentje die je wel zou willen adopteren en denk je door onze strenge keuring qua groene vingers te komen? Laat een reactie achter onder dit blog. Dan zullen we aan je denken wanneer we onze groene vrienden een nieuw thuis gaan geven.

4 reacties

  • Haha, thanks :)) Vandaar dat alles bij ons op onbereikbare plaatsen staat. Als dat niet hoefde, had ik nóg veel meer planten gehad! Ik vind zo’n groepje potten bij elkaar op de grond ook zo tof.

   Like

 1. Dat zou ik zo erg missen, veel groen in huis! We hebben nu ook maar een beperkt aantal planten, maar het idee als we verhuizen naar onze eigen woning is om het zo vol mogelijk te zetten met planten, zowel eetbare als niet-eetbare. Ik vind dat heerlijk, zo’n privéjungle 🙂 Ik denk er zelfs aan het toilet te behangen met jungle-behangpapier, haha 😀

  Like

  • Ja, hoe meer planten, hoe beter 😀 Maar we hebben in het tiny house alle beschikbare ruimte nodig, dus we moeten keuzes maken. Maar elke plek die we kunnen benutten voor groen, zullen we zeker benutten! En natuurlijk hopen we met ons tiny house op een groene plek te staan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s