Hoe Henk uit Delft onze nieuwe held werd

In Trouw stond op 28 december een artikel over Henk Tetteroo. Die naam zegt je waarschijnlijk niets, maar Henk is volgens het artikel misschien wel de meest milieubewuste Nederlander. Of dat echt zo is, dat weten we niet, maar wat hij doet is in elk geval heel indrukwekkend! Henk wil graag een schonere en duurzame wereld en probeert daar zijn steentje aan bij te dragen.

Hij vangt bijvoorbeeld water op tijdens het douchen en gebruikt dit om zijn toilet mee door te spoelen. Als hij warm water in de keuken gebruikt, vangt hij de eerste liter koud water op en zet daar thee van of gebruikt het om zijn eten te koken. Zijn hooikist bespaart hem jaarlijks negentig uur aan gasgebruik en hij is een fanatiek zwerfafvalraper. Henk is supergoed bezig, maar waarmee Henk ons het meest inspireerde is de volgende quote:

“Duurzaam leven krijgt pas echt inhoud als je precies registreert wat je doet én er naar streeft het ieder jaar iets beter te doen.”

Daar heeft Henk volgens ons een goed punt. Want als je weet wat je daadwerkelijk aan afval produceert, hoeveel gas en elektra je gebruikt, hoeveel liter water je tijdens het douchen en bij het doorspoelen van het toilet verbruikt, pas dan krijg je door dat het anders moet en anders kan. Vorig jaar hebben we een hele week bijgehouden hoeveel vuilnis we produceerden en wat we precies weggooiden. Elk snippertje noteerden we trouw in een schriftje. Pas toen we het zwart op wit zagen staan, drong het tot ons door dat we best heel wat minder afval kunnen produceren. Als Green Evelien maar één grote glazen pot afval (die je trouwens kunt kopen, mocht je interesse hebben…) met een heel gezin per jaar (!) heeft, moet het ons toch zeker lukken om in elk geval de helft minder weg te gooien dan we nu doen.

En laat er nou nét een heel nieuw fris jaar begonnen zijn! Dus maakten we vandaag een gezamenlijke Excelsheet aan in Google Docs met de naam ‘Groen doen – 2017′. Of het net zo’n mooi Persoonlijk Duurzaam Jaarverslag als dat van Henk gaat worden, dat betwijfelen we. Maar in onze sheet gaan we in elk geval per week de volgende dingen bijhouden: emmers douchewater, zakken plastic, zakken restafval, tassen papier, tassen glas, potten compost en ontspuld.

In de eerste kolom (emmers douchewater) hebben we al een ‘3’ staan. Want ook wij douchen, net als Henk, sinds dit weekend met een emmer aan onze voeten. Als we de douche aanzetten en wachten tot het water warm genoeg is, vangen we het koude water daarin op. Tijdens het douchen laten we de emmer staan en met één douchebeurt is deze vol. En met dat water spoelen we ons toilet door. Met een beetje goed mikken kan dat zelfs twee keer.

In de keuken scheidden we ons afval al trouw, maar tot nu toe belandde het afval in het toilet en de badkamer in één bak. Terwijl we ook daar plastic, papier en restafval hebben. Nu staat er naast het prullenbakje in de wc een papieren tasje voor de blaadjes van de scheurkalender en de lege wc-rolletjes en in de badkamer hebben we nu een papiertasje, een restafvalbakje en een bak voor plastic. Als je het doet, moet je het goed doen! En zo kunnen we beter bijhouden hoeveel vuilniszakken plastic we wekelijks weggooien, hoeveel papier hier de deur uit gaat (binnenkort hopelijk al een stuk minder door het aanvragen van een nee-nee-sticker via Nudge, die onze nee-ja-sticker gaat vervangen) en wat we aan restafval overhouden.

Verder blijven we dit jaar actief bezig om ons gas-elektriciteits- en waterverbruik verder te verminderen. Zo spoelen we het toilet al een tijdje niet meer bij elk plasje door (scheelt 3 tot 6 liter water per keer!), proberen we zo kort mogelijk (samen) te douchen, gebruiken we een thermosfles zodat de waterkoker niet voor elke kop thee aan hoeft en hebben we vorige week een prachtige Chemex koffiemaker gekocht. Helemaal tiny-house-proof én superlekkere koffie, wat wil je nog meer! Alle aanpassingen die we doen om groener en bewuster te leven, zijn gemakkelijk in te passen in onze dagelijkse routine en daardoor goed vol te houden. Want ondanks dat we graag zo groen mogelijk willen leven, moet het wel leuk en comfortabel blijven! En dat is Henk vast met ons eens 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s