Waar zouden we graag ons tiny house neerzetten?

Naast dromen over hoe ons huisje eruit moet komen te zien, denken we ook veel na over waar we het graag neer willen zetten. Want voor tiny houses is niet zomaar een stukje grond beschikbaar. Het huisje voldoet niet aan het Bouwbesluit, dus een lapje grond kopen en het daarop plaatsen is geen mogelijkheid. We zijn afhankelijk van een gemeente die zo’n nieuwe woonvorm wel ziet zitten en ons een plekje gunt. Gelukkig wordt er op steeds meer plaatsen in Nederland serieus gekeken naar de mogelijkheden van tiny wonen. 

In Alkmaar lopen ze op dat gebied voorop: daar woont Marjolein alweer een tijdje fijn in haar kleine paleisje. En er is daar plaats voor nog een paar andere tiny houses. In elk geval voor een periode van vijf jaar, zo lang kan een gemeente een uitzondering maken op de regels. Het is daarom geen overbodige luxe om het huisje op wielen te zetten, want een permanente plaats zal de komende jaren een uitdaging zijn. Gelukkig zien we onder andere via de Facebookpagina en website van Tiny House Nederland regelmatig gemeenten voorbij komen die in gesprek zijn met toekomstige tiny house-bewoners. En nog leuker: mensen die ons volgen sturen ons regelmatig links en artikelen toe over tiny-house-ontwikkelingen. Blijf daar vooral mee door gaan 🙂 Alle interessante locaties houden we bij op onze kaart.

Maar waar? 
Maar hoe zou ons ideale plekje eruit zien, als we keuze zouden hebben? En waar in Nederland zou dat plekje liggen? Op dit moment wonen we in Den Haag, maar we zijn niet per se gebonden aan deze stad. Een groot deel van Natasja’s familie en vrienden woont in het noorden van Nederland en die van Gerbrand zitten voornamelijk in Noord-Holland en Friesland. We zijn het dus gewend om flinke afstanden af te leggen om mensen te zien en sponsoren de NS gul. De provincie die we nu het meest in de gaten houden is Noord-Holland. Er is meer wind en zon (in de kustprovincies ligt het aantal zonuren wat hoger dan in het binnenland), ons werk is vanuit daar goed bereikbaar en we wonen dan iets dichterbij een deel van onze familie en vrienden.

Ruimte én mensen
Het liefst zouden we op een groene plek willen staan, met voldoende ruimte voor een moestuin en wat kippen. Het moet een open plek zijn, waar de zon en wind vrij spel hebben zodat we genoeg energie kunnen opwekken. We zouden niet graag in the middle of nowhere willen wonen; we willen gemakkelijk toegang tot voorzieningen in een stad of dorp en hebben juist behoefte aan contact met andere mensen die in onze buurt leven. We willen ons met een zelfvoorzienend huis niet terugtrekken uit de maatschappij. Integendeel: het lijkt ons juist geweldig om op een terrein te wonen met meerdere tiny houses of andere duurzame woonvormen. Waar we elkaar kunnen helpen en ervaringen kunnen uitwisselen en waar we bepaalde spullen kunnen delen, bijvoorbeeld een wasmachine of een auto. Er zijn al diverse plaatsen waar initiatieven ontstaan om zulke community’s te vormen en we staan op een paar mailinglijsten om op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen.

Maar van het in de gaten houden van ontwikkelingen en op mailinglijsten staan, wordt een mogelijke locatie niet heel snel concreet. We willen in 2017 graag grote stappen zetten. Qua financiën, het ontwerp en de bouw van het huisje én uiteraard ook qua locatie. Zodra we meer zicht hebben op wanneer we ons tiny house gereed zou kunnen zijn, gaan we actief met gemeenten in gesprek. Want pas als je je intenties uitspreekt, kunnen ze gerealiseerd worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s