Jouw vragen over ons tiny-house-avontuur [deel 5]: huisdieren, financiën en uitdagingen

We hebben nog een paar vragen niet behandeld en het wordt de hoogste tijd dat deze vragenstellers óók antwoord krijgen. Het zijn ook niet de minste vragen: over onze harige huisgenoten, waar we tegenop zien, de financiën (ieh!) en de mogelijkheden voor een heel tiny house dorp.

@svenahrens en Karin de Zwaan: Waar gaan de katten heen?
Wendelien Schalij: Neem aan dat er geen huisdieren meegaan. Of…?

Wij hebben drie katten: Gilles (13), Hobbes (11) en Leo (6). Gilles en Hobbes zijn mijn huisgenoten sinds mijn studententijd en Leo kwam gezellig met Gerbrand mee toen we samen gingen wonen. Het zijn alle drie binnenkatten. We hebben deze zomer een poging gedaan om ze buiten te laten, nu we een achtertuin hebben, maar Gilles presteerde het om meteen tweeëneenhalve dag weg te blijven. En dat terwijl hij dieetvoer en dagelijks medicatie nodig heeft. Dus nu zitten ze weer veilig binnen. In dit huis van 75 m2 hebben ze voldoende ruimte om met elkaar te zijn én om een eigen plekje te zoeken wanneer daar behoefte aan is. Maar in een tiny house van maximaal 27 m2 wordt het wel heel erg krap voor twee mensen en drie eigenwijze mannetjes…

Het is voor ons absoluut geen optie om de katten niet mee te nemen. Ze horen bij ons en we willen ze niet kwijt. Maar we moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat ook zij gelukkig worden van ons nieuwe kleine leven. We hopen dat ons tiny house op een groene plek kan staan, waar onze katten lekker naar buiten kunnen. En waar Gilles niet weer uit logeren kan gaan bij een achterbuurvrouw… Een kattenluikje nemen we dus in elk geval mee in de bouwplannen, zodat de heren naar wens binnen of buiten kunnen zijn. Binnen zijn er in elk geval voldoende klimmogelijkheden voor ze (bijvoorbeeld op de trap naar de slaaploft) en ze zullen vast en zeker een vaste plek op de bank claimen. Het is altijd spannend hoe een kat reageert op veranderingen; hopelijk genieten ze straks van de vrijheid!

Elsjes Rennen: Waar zien jullie tegenop?
Off-grid leven klinkt heel stoer back to basics en zelfvoorzienend: het kan wel voor flinke uitdagingen zorgen. Als de zon niet genoeg schijnt, raakt onze stroom op. En zonder stroom wordt het verwarmen van ons huis erg lastig. Ook zullen we een stuk enthousiaster worden over regen, want dat hebben we nodig om te kunnen douchen en wassen. Nog iets waar we ons niet op verheugen: het leeghalen van het composttoilet. Dat wordt vast en zeker een klusje dat we op de ander zullen proberen af te schuiven. Ik (Natasja) heb al een grondige hekel aan het verschonen van de twee kattenbakken, ik kijk zeker niet uit naar een confrontatie met onze eigen shit. Verder zal het doen van de was een stuk tijdrovender worden, want voor een wasmachine is geen plaats.

Michiel van der Stoep: Hoe gaat dat met hypotheken & tiny house en bij eventuele verkoop?

Een tiny house voldoet niet aan het bouwbesluit en is daardoor geen officiële woning. Wanneer het huisje ook nog op wielen staat, is het roerend goed en daarvoor is geen hypotheek af te sluiten. Een medewerker van Triodos legde het helder uit: ‘het risico dat u met het huis wegrijdt, is voor ons te groot.’ Om een tiny house te kunnen bekostigen, zul je dus op andere manieren aan voldoende middelen moeten komen. Sparen, sparen en sparen dus, zoveel als mogelijk is. We hebben daarvoor de afgelopen tijd op veel zaken bezuinigd en we letten heel goed op onze uitgaven. Maar het zal ons niet lukken om ruim 35.000 euro binnen twee jaar te verzamelen, dus een deel van het geld zullen we moeten lenen. We zijn nog bezig met het uitzoeken van de verschillende mogelijkheden en het doorrekenen van de maandelijkse lasten die dat zal opleveren.

Omdat een tiny house geen officiële woonbestemming heeft, kun je ook niet zomaar een lapje grond kopen en het huis daarop zetten. Je bent voor je woonlocatie afhankelijk van een gemeente die je een plekje gunt door middel van een speciale uitzondering op de regels. Marjolein heeft dat bijvoorbeeld voor elkaar gekregen in Alkmaar en gelukkig zijn er op steeds meer plaatsen plannen voor tiny-house-locaties.

We willen ons tiny house graag zelf (samen met een deskundige) ontwerpen en laten bouwen door mensen die wél twee rechterhanden en verstand van duurzaam wonen hebben. Het huis zal helemaal naar onze eigen wensen zijn, maar dat hoeven natuurlijk niet de wensen van een ander te zijn. Hoe een eventuele verkoop van zo’n huisje zou gaan, vinden we lastig om nu in te schatten. Wel wordt het wonen in een tiny house steeds populairder, dus de vraag zal zeker toenemen.

Youke Blok: Kunnen we niet een heel dorp bouwen? Met andere woorden: kunnen anderen zich bij jullie aansluiten?
Dat zou ons geweldig lijken! In verschillende plaatsen (Alkmaar en Almere bijvoorbeeld) zijn daar al vergaande plannen voor en als we ons kunnen aansluiten bij een tiny house dorp zullen we dat zeker doen. In zo’n dorp kun je samen bepaalde faciliteiten delen (bijvoorbeeld een wasmachine, woei!) en kun je bij problemen aankloppen bij een mede-ervaringsdeskundige. Er zou plek kunnen zijn voor een grote, gezamenlijke moestuin en ook voor de veiligheid lijkt het ons fijn. Soms zien we een oproep voorbijkomen waarbij geïnteresseerden voor een tiny house op een specifieke locatie zich kunnen aanmelden en dat doen we regelmatig. Wie weet wat daar in de nabije toekomst uit komt!

Uitgelichte afbeelding: skynoir [Flickr]

2 comments

  1. Hi! Super leuke blog dit! Voor je katten wil ik je het boek van Jackson Galaxy aanraden. Het heet Catification. Het helpt je bij het inrichten van een huis die tegemoet moet komen aan de behoeften van een kat. Dat kan ook in een kleine woning als je begrijpt hoe een kat territorium bekijkt. Ik heb super veel aan dit boek gehad!!!! Heel veel succes! Ik ga jullie volgen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s