Tiny-house-uitdagingen: off-the-grid [deel 2]

Off-the-grid wonen betekent ook dat we geen aansluiting op het waternet en de riolering zullen hebben. Dat vinden we toch wel één van de grootste uitdagingen. Hoe komen we aan ons drinkwater en water om te douchen en wassen? En hoe gaat het kleinste kamertje eruitzien?

Water
Water is water, toch? Niets blijkt minder waar wanneer je na moet denken over de waterstromen in je huis. Water om te drinken, om te douchen en te wassen en afvalwater; allemaal soorten water die een slim systeem nodig hebben voor aan- en afvoer. Hoe komen we aan water wanneer het niet ‘vanzelf’ uit de kraan komt? En waar laten we ons vieze water? Er blijkt ‘grijs’, ‘zwart’, drinkwater en hemelwater te zijn en 1001 mogelijkheden om het te filteren. Onze hoofden tollen al aardig van alle mogelijkheden, in deze blog een overzicht van wat we nu weten…

Grijs water is al het afvalwater, behalve dat van een toilet. Grijs water kan gefilterd worden en weer als huishoudwater gebruikt worden. Zwart water is spoelwater uit het toilet, vervuild met fecaliën, oftewel poep. Grijs en zwart water mag je niet zomaar weg laten lopen. Het moet eerst gefilterd worden voor het in contact mag komen met het grondwater. In normale huizen loopt het water weg via de riolering en wordt het gezuiverd door de zuiveringsinstallaties. In een tiny house zonder riolering heb je zelf een filterinstallatie nodig om dit water te kunnen lozen en/of hergebruiken.

Het kleinste kamertje
Zwart water, uit het toilet, zullen we in elk geval niet hebben. Omdat we waarschijnlijk niet aangesloten kunnen worden op de riolering hebben we een ander soort toilet nodig. Een composttoilet lijkt nu de aangewezen oplossing. Urine en ontlasting worden dan gescheiden opgevangen. Een keer in de zoveel weken moet de bak met ontlasting natuurlijk geleegd worden. We kijken er nu al naar uit….

Grijs water
Als we ons grijze water willen filteren en hergebruiken, moeten we erop letten welke stoffen erin gaan. Om het goed te kunnen filteren, kunnen we straks alleen nog maar biologisch afbreekbare stoffen gebruiken. Dat geldt dus voor alle dingen waarbij je water gebruikt: jezelf wassen, de was doen, afwassen en het huis schoonmaken. En waarom zouden we daarmee wachten totdat we in een tiny house wonen? Daarom hebben we onze badkamerkast en het gootsteenkastje eens onder de loep genomen. Een groot deel van onze verzorgingsproducten verdween daarbij zo hup, in de afvalbak. Het grootste deel bleek namelijk microplastic te bevatten, naast een hele hoop andere stoffen met enge namen. Verder maakten we afgelopen weekend voor het eerst ons eigen wasmiddel en na twee wassen zijn we al overtuigd, perfect! Nu we ons steeds meer inlezen in milieuvriendelijk schoonmaken, blijk je eigenlijk niet meer nodig te hebben dan een natuurlijke zeep, wat soda en azijn. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee! Win-win.

Geen wasmachine?!
In het tiny house zullen we hoogstwaarschijnlijk geen wasmachine hebben. Ja, je leest het goed: geen wasmachine. Ook wij moeten nog erg wennen aan dit idee, want zonder wasmachine wordt wassen wel een echte klus… Een standaardformaat wasmachine past er sowieso niet in, dus die kunnen we alvast wegstrepen. Er zijn gelukkig wel apparaten die klein zijn én waarmee je de was handmatig kunt doen. Met deze Laundy POD bijvoorbeeld, het lijkt net een grote slacentrifuge. Het apparaat wast met maar 6 liter water de was schoon én centrifugeert. En zonder stroom, dus geen extra belasting van onze zonnepanelen. Er kan alleen niet zoveel in en het kost je wat tijd, dus we zullen vast af en toe met een grote was naar de wasserette gaan. Een groene dan, natuurlijk.

Hoeveel water hebben we eigenlijk nodig?
In het tiny house hebben we water nodig voor het douchen, afwassen en (hand) wassen van kleding. Regenwater (hemelwater, veel mooier woord!) is hiervoor geschikt. Gratis water, hoera! Via het dak van het huisje (en een eventuele veranda) kunnen we het water opvangen en via goten en buizen koppelen aan een toevoer- en filtersysteem. Er wordt heel wat geklaagd over het Nederlandse weer, maar we zijn erg benieuwd hoe vaak het nu écht regent en hoeveel water dat ons oplevert.

Groen filteren
Een helofytenfilter lijkt ons heel geschikt én mooi om ons water te filteren. Door middel van een bak met planten (onze favoriete huisgenoten naast de poezels) wordt een klimaat gecreëerd waar bacteriën die het water kunnen zuiveren lekker kunnen leven. Het water stroomt over de wortels en via een grind en zandlaag door de bak en komt er ‘schoon’ weer uit. Het is dan geen drinkwater, maar goed genoeg om mee te douchen en te wassen. We zouden het nog gaver vinden wanneer het zou lukken om het water dat we bij het douchen en (af)wassen gebruiken ook weer op te vangen voor hergebruik. Zo verspillen we zo min mogelijk.

En drinkwater dan?
Het zelf gefilterde water is niet geschikt als drinkwater. Als je drinkwater wilt maken, moet je nog een extra filter hebben, een nano filter bijvoorbeeld. We hebben er nu nog niet echt een goed beeld van hoe we aan ons drinkwater willen komen. Waarschijnlijk zullen we dit moeten kopen; hoeveel water zouden we voor consumptie dagelijks nodig hebben? En we willen dit natuurlijk zo groen mogelijk aanschaffen en niet zorgen voor extra (plastic) afval.

Zoveel mogelijkheden, zoveel informatie
Je merkt het, we zijn ons nog flink aan het inlezen welke mogelijkheden er zijn om in onze waterbehoefte te voorzien en hoe ons watersysteem eruit zou moeten zien. Het water moet in elk geval opgevangen worden, gefilterd, opgeslagen, naar de douche, boiler en kraan gepompt worden, terug gepompt worden naar het filter én verwarmd worden. Pompen gebruiken stroom, het water verwarmen kost energie en deze energie moeten we het gehele jaar kunnen opwekken. Moeilijk hoor! We zijn er in elk geval nog lang niet uit. Gelukkig zijn we niet de enigen die hiermee puzzelen. We lezen regelmatig mee op het Tiny house forum, kijken bij andere tiny houses hoe zij het aanpakken (waarbij vooral het blog van Marjolein erg informatief én inspirerend is) en googlen ons suf om wijs te worden uit alle mogelijkheden. Work in progress dus…

Uitgelichte afbeelding: Dirklaudio

Advertenties

5 comments

 1. Ik vind water ook het grootste dubio. Ben benieuwd of ik het ga redden wanneer het voor mij zover is. Het grijze water geen probleem, wat betreft afvoer ed…maar is er genoeg water op te vangen en dan vooral in de zomer! Jullie wasmiddelrecept ga ik zeker uitproberen!

  Like

 2. Wij hebben die laundry pod. Het is best grappig om te doen, maar we kunnen ons voorstellen dat het na een tijdje minder leuk is om zo te zwengelen. Ben benieuwd hoelang we het volhouden. Onze was gaat nu toch naar de wasserette want het droogt voor geen meter. Tijd voor mooi weer. 😉

  Like

  • Goed om te lezen, wij zijn erg benieuwd naar de mogelijkheden. Misschien dat we het nu al gaan proberen om te zien of het bevalt. En de was drogen is een hele uitdaging lazen we ook al bij Marjolein! Het huisje hangt natuurlijk ook snel vol…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s