Jouw vragen over ons tiny-house-avontuur [deel 2]: grootte, plaats, wanneer

Er kwamen vooral veel praktische vragen binnen toen we jullie vroegen welke vraag als eerste in je opkwam. Logisch, want hoe gaat ons leven er straks uitzien? Is het niet té klein voor twee personen? Hoe deel je zo’n huisje praktisch in? Op sommige vragen hebben we zelf ook nog niet hét antwoord. Maar in deze blog lees je hoe we er nu over denken.

@san87: hoe groot/klein wordt het tiny house?
Berry Straver: hoe groot is Tiny?
Dat hangt af van het formaat van de trailer. Ons tiny house komt op wielen te staan, omdat het gemakkelijk te verplaatsen moet zijn. Dit heeft te maken met het feit dat er een gemeente moet zijn die ons een plekje wil gunnen. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door een uitzondering op de normale regels te maken, maar vaak kunnen ze dat (nu nog) niet langer dan vijf jaar doen. Het zou dus kunnen dat we dan weer een ander plekje moeten zoeken.

Je kunt zo’n huisje op verschillende manieren vervoeren en elke manier stelt andere eisen aan het maximale formaat. Zo mag een landbouwvoertuig groter zijn, maar dat is lastiger te vervoeren. Ook zou je een huisje op een vrachtwagen kunnen laden, maar zie maar eens aan een vrachtwagen te komen. Bovendien is een verplaatsing dan erg kostbaar. En het zou erg fijn zijn om zulke kosten te kunnen vermijden.

Daarom willen we er graag voor zorgen dat ons huisje door een stevige auto/busje getrokken kan worden en via de openbare weg vervoerd mag worden. Dan mag het totale gewicht niet boven de 3500 kg komen. De maximale hoogte is 4 meter, de maximale breedte 2,55 meter en de maximale lengte (inclusief dissel, het ding waarmee je de aanhangwagen achter de auto hangt) 12 meter. Samen met de auto mag de totale lengte 18 meter zijn.

Er zijn verschillende trailers te koop die aan deze afmetingen voldoen. Wij hebben nu een trailer op het oog die 1010x255x45 cm groot is. Inclusief slaaploft kom je dan op zo’n 27 vierkante meter uit.

Mirjam De Graaf: kiezen jullie voor een Tiny House op wielen? En zo ja, ga je dan niet eigenlijk gewoon in een woonwagen wonen? (Wat een heel andere uitstraling heeft als je erover vertelt…)
Ja dus, om de hierboven genoemde redenen. Dat zou je kunnen zien als een woonwagen, alhoewel het gedachtegoed achter een tiny house erg verschilt van de redenen om in een woonwagen te wonen. We willen het huisje zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk maken en zo efficiënt mogelijk inrichten.

Ons huisje zal ook kleiner zijn dan (de meeste) woonwagens. Vaak zijn woonwagens bungalows waar nog wel wielen onder zitten, maar die je echt niet zomaar even achter een auto hangt om ze te verplaatsen.

Er zit volgens ons dus zeker een wezenlijk verschil tussen een tiny house op wielen en een woonwagen en hopelijk dus ook qua uitstraling 😉

@Saskia86: ga je elkaar niet in de weg zitten/studentenhuisgevoel?
Berry Straver: is er een minimale oppervlakte waarop je kan leven, twee weken in een tent kan iedereen, maar hoe zit dat met een huis?
Het is ook voor ons nu nog moeilijk om voor te stellen hoe het écht is om op maximaal 27 vierkante meter te wonen. Het zal een hele omslag zijn, dat is zeker. Toch leven we ook nu, in ons huis van 75 vierkante meter, al dicht op elkaar. We zijn eigenlijk altijd samen in dezelfde ruimte wanneer we thuis zijn en dan samen op dezelfde bank of in hetzelfde bed 😉 De ruimte die we daadwerkelijk nodig hebben, is in elk geval een stuk kleiner dan de ruimte die we nu opvullen met meubels en andere spullen.

Wanneer we ons ontdaan hebben van alle overbodige spullen en het tiny house zo efficiënt en minimaal mogelijk inrichten, hebben we hopelijk ook op 27 vierkante meter het gevoel dat we genoeg ruimte hebben. Daarbij is het onze wens om ook veel meer buiten te leven. Ons tiny house kan hopelijk een veranda krijgen of op een andere manier een beschutte hoek waar we fijn kunnen zitten. En met een stel kippen en een fatsoenlijke moestuin ben je ook al snel vaak buiten te vinden.

Er is maar één manier om erachter te komen of we op zo’n kleine oppervlakte kunnen leven en dat is door het gewoon te proberen.

Wilma de Jong: leef je dan in een soort continu bouwpakket? Inklapbare meubels, bedden, dat je iedere dag een paar keer alles op ‘moet’ bouwen en afbreken?
@sterestherster: hoe gaat het eruit zien?

Wij kennen de video’s van die ieniemienie Japanse appartementen ook: alles kan in elkaar schuiven, uit elkaar gehaald worden en zo is een ruimte woonkamer, keuken, badkamer en slaapkamer in één. Erg ingenieus, maar niet ons idee van comfortabel wonen. Ja, we zullen slim met de beperkte ruimte om moeten gaan en veel elementen zullen een dubbele functie krijgen: de bank en de trap zijn een kast, de keuken is werkblad en bureau tegelijk. Maar we willen wel graag een vaste slaaploft waar we ’s nachts gewoon lekker in kunnen kruipen en een bank waar we op kunnen ploffen wanneer we dat willen. Een tiny house mag dan wel klein zijn, volgens ons is het best mogelijk om genoeg comfort te hebben, zonder dat het aanvoelt als een continu bouwpakket.

Laura Wismans: waar komt jullie tiny house te staan? Ga je het ook zelf ontwerpen? Is dit uiteindelijk iets waarover ik een stuk in de krant zal zetten? 🙂
Anoeschka Fraikin: Ik dacht cool! En vraag me af wanneer jullie denken/ hopen het gedroomde huisje te gaan bewonen.

Waar het huisje komt te staan is een goede vraag. Dat weten we zelf ook nog niet. Het hangt ervan af welke gemeente bereid is ons wat ruimte te gunnen om ons huis neer te zetten. Er zijn meerdere gemeenten in Nederland bezig met tiny-house-projecten, wij houden de voor ons mogelijk interessante plekken bij op deze pagina. We zijn echter niet de enigen in Nederland die graag op deze manier willen wonen: de interesse is groot en het aantal plekken is nog gering. Het gaat dus best een zoektocht én uitdaging worden om een fijne plek te vinden.

Het liefst zouden we ons huisje in Noord- of Zuid-Holland willen plaatsen. Dat heeft een extra voordeel: de zonkracht is het hoogst in de kustprovincies en in het noorden van Noord-Holland waait de wind het hardst, over het gehele jaar bekeken. Wanneer je zelf je stroom wilt opwekken met behulp van zonne- en/of windenergie zijn dit factoren die je in je keuze voor een woonplaats kunt meenemen.

Qua ontwerp gaan we zeker zelf ideeën op papier zetten en schetsen maken. We moeten bepalen wat we écht nodig hebben voor ons wooncomfort en willen weten welke keuzes we daarbij kunnen maken. Maar het definitieve ontwerp laten we waarschijnlijk door een gespecialiseerd bureau maken. We kunnen namelijk wel wat advies gebruiken over duurzame materialen, veiligheid en het zorgen voor een optimaal leefklimaat in de woning door middel van goede isolatie én ventilatie. Ook het bouwen zullen we (deels) laten doen, wij zijn helaas niet zo handig dat we een heel huis (ook al is het een kleintje) kunnen bouwen.

We hopen binnen nu en twee jaar in ons eigen tiny house te kunnen wonen. En natuurlijk mag je over ons avontuur een artikel schrijven, Laura 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s