Tiny-house-uitdagingen: off-the-grid [deel 1]

Nu we weten waarom we tiny willen leven, begint het avontuur pas echt. Want een tiny house wijkt zo af van de standaard bouw- en leefnormen, dat je niet ‘gewoon’ een hypotheek kunt afsluiten om er eentje te laten bouwen. Ook kan zo’n huisje waarschijnlijk niet of slechts gedeeltelijk op voorzieningen als riolering, water en elektriciteit worden aangesloten. We proberen daarom zoveel mogelijk informatie te verzamelen om te bepalen wat we straks nodig hebben. En we merken nu al dat er 1001 dingen zijn waar je (lastige) keuzes in moet maken. In deze blog proberen we een beetje wijzer te worden over het mogelijke ontwerp van het huisje, het opwekken van elektriciteit en de manier waarop we onszelf straks warm kunnen houden.

Het ontwerp van het huisje
Open Pinterest en typ ‘tiny house’ in. Je wordt overspoeld met afbeeldingen, de een nog schattiger dan de andere. En ook op YouTube kun je binnenkijken bij duizenden tiny houses, vooral in Amerika. Inspiratie genoeg dus. Maar voordat we daadwerkelijk over een ontwerp na kunnen denken, moeten we ons eerst verdiepen in de basics: water, riolering, verwarming en elektra. De kans is namelijk groot dat we hier geen aansluiting op kunnen hebben, waardoor we dus ‘off grid’ moeten gaan leven. En dat heeft consequenties voor het ontwerp.

Toch zijn er wel al een aantal dingen die wij belangrijk vinden voor ons toekomstige huis. Het moet veel ramen hebben om het lekker licht te maken. Vooral bij de slaaploft zouden we graag ramen aan beide zijden van het dak willen, want deze ruimte is klein en laag en kan wel wat optische ruimte gebruiken. In de keuken willen we graag een normaal vierpitsfornuis én een goede oven. Deze zullen we hoogstwaarschijnlijk moeten aansluiten op gasflessen.

Voor de keuken hebben we trouwens onze eerste tiny-house-aankoop al gedaan! Onze huidige koelkast was aan vervanging toe: hij is minstens 13 jaar oud, het rubber is kapot (kom er maar in, Rob!) en hij vreet stroom. Op zoek naar een tiny-house-proof koelvriescombinatie vonden we de Exquisit KGC233/60-4.2A+++. Deze is zo laag als mogelijk (147 cm) en ook minder breed en diep dan standaard (respectievelijk 58, 8 cm en 52,4 cm). Het wordt iets meer passen en meten in de koelkast, maar daar wennen we hopelijk snel aan. Wel heel fijn: hij verbruikt maar 109 kWh per jaar. Dat is belangrijk, omdat we al onze energie zelf gaan opwekken.

Verder willen we de inrichting van het huisje zo efficiënt en slim mogelijk aanpakken. De bank bouwen we speciaal in en wordt tevens opslagruimte. De trap is waarschijnlijk meteen ook een kast, dit zie je bij veel tiny houses. Ook zouden we graag een kleine, overdekte veranda willen om buiten te kunnen zitten zodra het kan. Misschien is daar zelfs wel plaats voor een buitenoven!

Voor het ontwerp van het tiny house willen we graag samenwerken met een gespecialiseerd bureau. Daarvan zijn er al enkele in Nederland. Zij kunnen ons hopelijk helpen het tiny house zo milieuvriendelijk, duurzaam en praktisch mogelijk te laten bouwen. Maar natuurlijk gaan we de komende tijd ook zelf schetsen, om onze wensen inzichtelijk te maken. Voorpret!

Stroom
Terug naar de basics. Hoe gaan we aan voldoende elektriciteit komen? De meest voor de hand liggende optie is zonnepanelen. Die worden steeds gangbaarder en goedkoper en met een goede accu kun je opgewekte energie opslaan. In een zonnig Mediterraans land zou je aan een paar panelen genoeg hebben om het jaar rond in je energiebehoefte te voorzien. Maar in Nederland ligt dat toch anders. Hier is het vaker koud en er is minder zonlicht. In de maanden dat je de meeste energiebehoefte hebt, om je huis te verwarmen, heb je juist de minste zon. En daar verheug ik (Natasja) mij als rasechte koukleum niet bepaald op…

Er zal dus een systeem bij moeten. En wat dat moet zijn, is nog best een puzzel. We denken nu aan een of meerdere windmolens. Het TinyTim huis is ook van dit principe uit gegaan. Maar de windmolens die we tot nu toe online zagen, zijn behoorlijk aan de prijs. Dat wordt nog even doorzoeken en puzzelen. Het lijkt ons wel geweldig om al onze energie op te kunnen wekken met zon en wind.

De grote vraag hierbij is: hoeveel energie hebben we eigenlijk nodig? We staan nu helemaal niet zo stil bij de precieze hoeveelheid elektriciteit die we verbruiken per dag. Ons verbruik is laag, als je het vergelijkt met een gemiddeld huishouden, maar hoeveel moeten we straks daadwerkelijk opwekken? Hoeveel verbruikt de koelkast? Een laptop? Een lamp? De verwarming? Voor elk apparaat moeten we de afweging maken of we deze nodig hebben en zo ja, hoeveel verbruik het heeft en hoe we dat zoveel mogelijk kunnen beperken.

Er warmpjes bijzitten
Tot nu toe hebben we al flink gespeurd naar manieren om ons tiny house milieuvriendelijk, energiezuinig én veilig te verwarmen. Er zijn systemen waar je zelf een grondstof moet toevoegen om warmte op te wekken en systemen die gebruik maken van zonne-en/of windenergie. Onder die eerste categorie vallen bijvoorbeeld een houtkachel en een pelletkachel. Onder de tweede categorie vallen bijvoorbeeld een warmtepomp en infraroodpanelen. (Bijna) elke mogelijkheid kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld vloerverwarming en een boiler voor warm water.

Houtkachel
Elk van deze opties heeft voor- en nadelen. Een houtkachel verwarmt snel, maar geeft ook al snel een behoorlijke overcapaciteit voor zo’n klein huisje. Er zijn ook geavanceerdere houtkachels die een cv/vloerwarming kunnen aansturen, maar die zijn zeker niet goedkoop. Bovendien moet je altijd een voorraad hout opslaan én je kunt de kachel niet zomaar laten branden. In de winter moeten we eerst ons bed uit om de boel op te warmen. Had ik al gezegd dat ik zo’n koukleum ben…?

Pelletkachel
Het fenomeen pelletkachel kenden we helemaal niet, maar het blijkt een veilige manier van verwarmen te zijn. Het wordt voor grote huizen vaak gebruikt als bij-verwarming, maar met ons kleine oppervlakte kunnen wij ons hele huis ermee verwarmen. Pelletkachels zijn er in vele soorten en maten én prijzen. Voordeel is dat je vaak maar een kleine hoeveelheid pellets (geperste korrels) nodig hebt om uren warmte te hebben. Ook kan een pelletkachel de ruimte voorzien van een constante temperatuur. Maar deze pellets koop je vaak per pallet (zo’n 700 tot 1000 kg) en moet je dus ergens in de buurt van je huisje opslaan. Niet echt tinyproof…

Warmtepomp
Een houtkachel en een pelletkachel zijn niet de meest milieuvriendelijke manier om ons huis te verwarmen. We hebben ons daarom ook verdiept in warmtepompen. Deze halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. In ons geval zou dat lucht kunnen zijn. Een warmtepomp is een heel milieuvriendelijke manier om een huis te verwarmen, maar het heeft één groot nadeel: het is afhankelijk van elektriciteit om te kunnen werken. Dat betekent dus dat we daarvoor voldoende stroom moeten kunnen opwekken, óók of juist in de winter.

Infraroodpanelen
Met infraroodpanelen kunnen we ook gebruik maken van onze zonne-en windenergie. Het grootste nadeel van zulke panelen is dat ze stralingsverwarming opleveren en het eigenlijk alleen direct in de omgeving van het paneel warm is. Deze optie valt wat ons betreft als hoofdverwarming af.

Er zijn al ruim 1200 woorden nodig om slechts de basis van de mogelijkheden te beschrijven en dit is nog maar het topje van de ijsberg. We hebben nog genoeg speurwerk te verrichten…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s