Jouw vragen over ons tiny-house-avontuur [deel 1]: waarom?

We vroegen op Twitter en Facebook wat jouw eerste vraag aan ons was toen je hoorde van dit tiny-house-avontuur. Zevenentwintig mensen deelden hun nieuwsgierigheid met ons en stelden ons mooie en relevante vragen, waarmee we gemakkelijk een hele serie blogs kunnen vullen. Vandaag numero uno, met het antwoord op de grote waaromvraag en aansluitend daarop: wat is voor ons een gelukkig en plezierig leven en waarom denken we dat te vinden in een tiny house?

Op Twitter vroegen @Elger en @marc2503 zich af: waarom zou je zo klein willen wonen? Margot Winter vulde deze vraag op Facebook prachtig aan:

Waarom zou je zo willen leven? Toen heb ik de eerste keer een stuk gelezen, en zag ik duurzaamheid, lage vaste lasten etc. Ik dacht oké, fijn idd om niet te afhankelijk te zijn van geld voor vaste lasten en dit gebruiken voor meer vrije tijd (minder werken) en andere leuke dingen. Mijn vraag is dan ook: Wat is voor jullie een fijn, gelukkig, plezierig leven? Wat zijn daar belangrijke pijlers in? En wat maakt dat dit project hier een aandeel in heeft? (Dat is een aanname, maar anders ga je dit niet doen, lijkt mij?). Zou je dat leven/die belangrijke pijlers ook op andere wijze kunnen behalen? Wat maakt dat je de sociale media hierin meeneemt? Daarnaast (of laat dat duidelijk zijn) vind ik het super stoer en dapper. Vind ik het mooi als mensen hun pad volgen en dromen waar maken!! Ga dus vooral zo door.

In ons eerste blog hebben we al kort uitgelegd waarom een tiny leven ons aanspreekt. Het gaat ons om drie hoofdaspecten: het verlagen van onze maandlasten, leven met minder spullen en groen en duurzaam leven. Door de vraag van Margot hebben we nagedacht over wat een gelukkig leven voor ons inhoudt en waarom we dat hopen te vinden door tiny te leven.

Tijd
In de basis is het antwoord heel simpel: wij zijn het meest gelukkig wanneer we samen zijn. En tijd hebben voor elkaar, onze familie en vrienden.

Het leven draait voor ons niet om hard werken en geld verdienen zodat we een koophuis kunnen financieren dat we vol zetten met spullen om tegenaan te kijken. We zijn absoluut niet tegen werken en geld verdienen, maar vinden dat de balans beter kan. Nu werken we het grootste deel van onze tijd en proppen de dingen die ons echt gelukkig maken in de avonden en het weekend. Er zijn altijd te veel dingen te doen en er is te weinig tijd. Zo zonde, vinden wij! Waarom zouden we minder tijd besteden aan de dingen die het leven voor ons meer waardevol maken? Dus vroegen we ons af: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we meer tijd hebben voor wat we écht willen doen, maar wel genoeg geld verdienen om in ons levensonderhoud te kunnen voorzien?

Door onze maandlasten zoveel mogelijk te verlagen, hoeven we minder te werken. Daardoor blijft er tijd en ruimte over om te doen wat wij belangrijk vinden: tijd doorbrengen met elkaar, met onze familie en vrienden. Tijd en ruimte hebben om te genieten van het buitenleven, actief zijn, lekker in een boek verdwalen (zonder dat stemmetje in je hoofd dat je herinnert aan alles wat je eigenlijk nog MOET doen) en meer schrijven (Natasja). We willen niet genoodzaakt zijn om elk weekend vol te plannen, omdat dat de enige twee dagen zijn dat je tijd hebt. En we willen al helemaal niet wachten tot ons pensioen om eindelijk genoeg tijd te hebben. We leven nu en uit het nu willen we graag zoveel mogelijk waarde halen.

Meer leven met minder
Ik (Natasja) ben daarnaast al een aantal jaren gefascineerd door minimalisme en het idee dat het bezitten van minder spullen leidt tot minder ruis en meer rust. Minder spullen hebben zorgt ervoor dat je minder spullen hoeft te onderhouden, bewaren, schoonmaken en verplaatsen. Toen wij gingen samenwonen hebben we dat moment aangegrepen om een eerste grote opruimslag te doen. Bij de verhuizing naar onze huidige woning hebben we nog eens een grote hoeveelheid spullen de deur uit gedaan. Dat voelde goed! Opgeruimd!

Maar wanneer je 75 vierkante meter ruimte hebt, vul je deze toch. Je bewaart gemakkelijk iets ‘voor het geval dat’, want je hebt er de ruimte voor. Maar hebben we al die spullen écht nodig? Zijn het die spullen waar we gelukkig van worden? Die tien kookboeken waar we nooit iets uit maken? Die drie koffers en vier weekendtassen? Die drie boekenkasten met boeken waar het stof zich op verzamelt en waarvan we de meeste nooit vaker dan één keer lezen? Die cd’s terwijl we niet eens een cd-speler hebben? De eettafel met maar liefst zes stoelen die we bijna nooit gebruiken? Het schuurtje dat zo vol staat dat je er niet eens meer in kunt?

Wat hebben we nodig zodat we comfortabel genoeg kunnen leven en ons tegelijkertijd kunnen focussen op wat wij belangrijk vinden in het leven? Natuurlijk kunnen we al onze spullen weg doen en in een nagenoeg leeg huis gaan leven. Maar een kleiner oppervlakte dwingt je om bij elk item zorgvuldig te overwegen: hebben we dit nodig? Je kunt simpelweg niet zomaar meer iets kopen, want het past gewoon niet allemaal in je huis. En minder kopen, betekent weer dat je meer geld overhoudt. Geld dat we kunnen besteden aan het vullen van ons leven met mooie ervaringen in plaats van het vullen van de fysieke ruimte om ons heen.

Groener leven
Een derde aspect waar we ons steeds bewuster van worden: het leven kan wel wat milieuvriendelijker en bewuster. We zijn het zo gewend om te consumeren, afval te produceren, lekker te douchen zonder te denken aan het aantal liters water dat door het putje wegstroomt, elektriciteit te gebruiken en ons huis te verwarmen naar elke gewenste temperatuur. Gemakzucht en gewoontes die ervoor zorgen dat we de aarde uitputten. Een beter milieu begint inderdaad bij jezelf, dus willen we groener leven. Er zijn zoveel dingen die we kunnen aanpassen zodat we een kleinere milieu-impact hebben. En daarmee willen we ons steentje bijdragen aan een hopelijk betere toekomst.

Ok, maar waarom in een tiny house?
Goed, minder lasten, minder spullen en een groener leven dus. Maar waarom moet dit dan in een tiny house? Kunnen we die drie wensen ook op een andere manier in vervulling laten gaan? Goede vraag, Margot! We zouden een goedkoper en kleiner huurhuis kunnen zoeken om zo onze maandlasten te verlagen. Maar die kunnen we nooit zo efficiënt en milieuvriendelijk inrichten.

We zouden een zelfvoorzienend, energieneutraal huis kunnen laten bouwen. Maar daarmee zitten we vast aan een flinke hypotheek met bijbehorende maandlasten en een huis dat groter is dan we nodig zouden hebben. Je moet je namelijk bij de bouw houden aan het bouwbesluit, dat eisen stelt aan de minimale grootte en indeling van je huis.

Er zijn vast nog genoeg alternatieven die ook (deels) tegemoet kunnen komen aan onze wensen. Maar hoe meer we lazen over tiny houses (een beweging die overgewaaid is uit Amerika en nu ook in Nederland steeds meer in de belangstelling staat), hoe meer we ervan overtuigd raakten dat dit iets is dat bij ons past.

Een tiny house is klein en heeft daardoor minder materiaal nodig om het te bouwen. Het kost minder energie om het huis te verwarmen. Als we het laten bouwen kunnen we het zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk maken. We kunnen de oppervlakte zo efficiënt mogelijk inrichten, zodat we ook echt genoeg hebben aan maximaal 25 vierkante meter. We kunnen het huisje hopelijk plaatsen op een groene plek waar we ruimte hebben om meer buiten te zijn, kippen te houden en een fatsoenlijke moestuin bij te houden. We denken in een tiny house comfortabel genoeg te kunnen leven, met minder lasten (financieel, bezittingen en milieutechnisch), maar meer ruimte voor datgene dat ons echt gelukkig maakt: tijd voor het leven zelf.

En of dit ons echt brengt wat we ervan verwachten? Dat weten we niet. Maar als we het niet proberen, komen we er zeker niet achter.

4 comments

 1. Wat leuk dat mijn vraag er gelijk uit gepikt is. Je hebt gelijk, plezier en geluk haal je uit elkaar en familie en vrienden. Minder werken, meer leuke dingen doen. Mooi antwoord! Spreekt mij aan. Het geeft mij een nog beter beeld wat maakt dat jullie hiervoor gaan. Knap. Ik vind het echt dapper!! Succes

  Like

  • Dank voor je reactie en lieve woorden :)) Wij vinden het allemaal ook erg spannend hoor, want er is zoveel waar je rekening mee moet houden en keuzes in moet maken. Maar dat gaan we stap voor stap aanpakken.

   Like

 2. Heel mooi allemaal. Zouden we best willen maar waar zet je zo’n tiny house? (bij voorkeur in de buurt van Breda) Op een camping mag je maar 3 maanden wonen. Hoe regel je een sleuteladres? (zo heet dat toch?)

  Like

  • Hallo Fer, op de website van Tiny House Nederland vind je heel veel praktische informatie. Er zijn verschillende gemeenten bezig met het zoeken naar ruimte voor tiny houses. Op onze website vind je ook een pagina met een kaart waarop wij mogelijke locaties bijhouden. Je mag inderdaad niet permanent op een camping wonen. Succes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s