Een beter milieu begint bij…inderdaad…

Een van de redenen om een tiny house te laten bouwen is dat we deze dan zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk kunnen maken. Groener leven, dat willen we graag! Maar daarmee hoeven we natuurlijk niet te wachten totdat we tiny wonen. Aan de slag, want een beter milieu begint….inderdaad 🙂 

Afval scheiden én verminderen
Sinds er dit jaar ook bij ons in de buurt containers voor plastic afval staan, sorteren we ons afval nog grondiger. Daarvoor staan er onder ons extra keukenblad een vuilnisbak, twee boodschappentassen en een wasmand met daarin een vuilniszak. Het ziet er niet zo gezellig uit, maar het maakt het wél makkelijker om het afval meteen op de goede plek te leggen. Glas en papier gooiden we al niet in de prullenbak en nu hebben we vijf verschillende ‘stromen’ (als je de hoeveelheid plastic van een week ziet dan kun je dat met recht een ‘stroom’ noemen…): glas, papier, plastic, GFT-afval en restafval. Door al ons afval te scheiden, vult de vuilnisbak voor restafval zich nog maar heel langzaam: na zo’n twee, twee-en-een-half week hebben we net een kleine vuilniszak vol.

Voor ons GFT-afval hebben we een composthoop in de tuin, achter het tuinhuisje uit het zicht. Vooronderzoek naar het maken van compost deed ons vrezen dat dit heel lastig was. Er moesten dingen gedaan worden met verschillende lagen, omkeren, wel of geen kalk, er zijn strenge regels over wat er wel op mag en wat absoluut niet; de moed zonk ons een beetje in de schoenen. Maar ons afval is blijkbaar divers genoeg en er ontstaat bijna als vanzelf mooie, donkere compost die we uitstrooien over de rest van de tuin. De hoop is nu nog een losse berg afval (ook al zo ongezellig!), maar we krijgen binnenkort een compostbak van de ouders van Gerbrand. En volgend jaar nemen we er drie levende GFT-verwerkers bij: kippen! En krijgen we dus cadeautjes in ruil voor groenafval.

Ondanks dat het al een stuk beter voelt om ons afval zoveel mogelijk te scheiden, zodat het weer als grondstof gebruikt kan worden, willen we ons best doen om ook de hoeveelheid afval te verminderen. Vooral het plastic afval is zorgwekkend: binnen een week zit de zak propvol. Dat moet toch minder kunnen? Dat vond Milouska van de VARA ook, zij ging in dit tv-item op onderzoek uit. Het blijkt op verschillende plekken al mogelijk om producten verpakkingsvrij te kopen, we zouden vaker naar de markt kunnen gaan en we kunnen bij het kopen van producten letten op de verpakking en een andere keuze maken als dit mogelijk is.

In Den Haag gaan honderd gezinnen vanaf 31 oktober honderd dagen lang proberen zo min mogelijk afval te produceren. Dit initiatief is te vinden op 100-100-100.nl, waar ook tips voor niet-deelnemers gedeeld worden. Handig om in de gaten te houden in onze eigen strijd tegen afval.

Dat we veel afval produceren, dat weten we. Maar hoeveel is het nou precies? Er is maar één manier om daar achter te komen en dat is bijhouden wat we allemaal weggooien. Vanaf aanstaande zondag 9 oktober gaan we dat keurig noteren in een schriftje. Eerst maar eens een week lang, daarvan schrikken we vast al behoorlijk…

Energie
Het begint hier in huis bijna een sport te worden, helemaal nu we via onze slimme meter vaker ons verbruik kunnen inzien: zo min mogelijk gas en stroom verbruiken. Qua stroom doen we het al niet slecht, we verbruiken volgens Essent 42% minder dan een gemiddeld tweepersoonshuishouden. De enige apparaten die stroom verbruiken als we niet thuis zijn, zijn de koelkast, het waterfonteintje voor de katten, de waakstand van de ketel en het klokje van de inbouwmagnetron (die we nooit gebruiken). We trekken verder consequent de stekker uit alles: zelfs onze router gaat ’s nachts en overdag uit, lichten branden niet onnodig en we kijken nauwelijks tv (we hebben niet eens een tv-abonnement én het ding hangt in de slaapkamer).

In het tiny house willen we onze eigen stroom gaan opwekken met zonnepanelen. We hebben al wat huisjes voorbij zien komen die met een paar panelen ruim aan hun stroombehoefte konden voldoen, ook in niet altijd even zonnige Nederland.

Het gasverbruik is een iets lastiger verhaal. Dat gebruiken we het meest tijdens het douchen en bij het verwarmen van het huis. We douchen met z’n tweetjes, wat naast erg fijn is óók water bespaart, maar we kunnen zeker op verschillende momenten ‘gewoon’ de kraan dichtdraaien. Bij het inzepen of het scheren van mijn benen (Natasja ;)) bijvoorbeeld. Nu ben ik (Natasja) een enorme koukleum, dus dat gaat in de winter wel wat doorzettingsvermogen vergen…Kan ik er meteen aan wennen dat het in ons Tiny House waarschijnlijk ook niet altijd zo warm zal zijn…

Tijdens het koken hebben we ons al aangeleerd om zoveel mogelijk de deksel op de pan te houden, waardoor het vuur lager kan en het gasverbruik vermindert. Het water voor bijvoorbeeld de pasta brengen we eerst aan de kook in de waterkoker, maar of dit milieutechnisch gunstiger is, vragen we ons af. Op deze pagina van MilieuCentraal staan in elk geval handige tips om op warmwatergebruik in de keuken te besparen.

En verder proberen we de verwarming zo min mogelijk aan te doen, wat wel erg lastig is met een koukleum in huis. Ook laten we vanaf deze week standaard een wekker om 21 uur afgaan, zodat we de verwarming een uur voordat we gaan slapen kunnen uitzetten.

Waterverbruik
De kraan laten stromen tijdens het tandenpoetsen, dat doen we sowieso nooit. Maar toch gaat er ongemerkt nog een hoop water de afvoer in. We hebben nu in elk geval allebei een beker waarin we het water doen waarmee we onze mond spoelen. Verder ben ik (Natasja) nogal van het handen wassen, is me opgevallen nu ik me bewust ben van ons waterverbruik. Het is een automatisme geworden en ik probeer nu het aantal wasbeurten terug te brengen naar de echt noodzakelijke. Ook draai ik de kraan dicht tijdens het inzepen van mijn handen. We merken vooral hoe ingesleten onze gewoonten zijn. Je draait de kraan zó gemakkelijk open! We blijven oefenen…

We hebben het daarnaast altijd bizar gevonden dat we de wc doorspoelen met drinkwater en zouden dit graag anders doen. Helaas is het in dit huurhuis niet mogelijk om dit te doen met het afvalwater van het douchen of regenwater. Wel zou het een optie kunnen zijn om (regen)water in een emmer op te vangen en dit te gebruiken. In elk geval voor de kleine boodschappen zou het moeten lukken, toch? Het is een experiment waard, als het (eindelijk) weer eens gaat regenen.

In ons tiny house kunnen we hoogstwaarschijnlijk niet aangesloten worden op de riolering. Voor het toilet moeten we dan op zoek naar een alternatief. Dat zou bijvoorbeeld zo’n composttoilet kunnen zijn. We moeten bekennen dat de overstap naar zo’n toilet ons een behoorlijke uitdaging lijkt. Het zal flink wennen zijn, gokken we, maar de voordelen van leven in een tiny house wegen vást op tegen de nadelen van zo’n toilet…

Verder hebben we in dit huis een vaatwasser en die zullen we in ons tiny house moeten missen. Qua waterverbruik ontlopen een machine en afwassen met de hand elkaar niet zoveel. Het is vooral het energieverbruik dat enorm verschilt: een vaatwasser verbruikt vier keer meer energie dan afwassen met de hand. Dus dat we deze machine straks niet meer hebben, is helemaal niet zo erg…

Stap voor stap
Als we in dit huis al de nodige stappen kunnen zetten om milieubewuster te leven, is de overgang naar het tiny house straks minder groot. Veel dingen doen we onbewust, het zijn ingesleten gewoonten die we ‘nu eenmaal zo gewend’ zijn. Het is gemakkelijker om niet te veranderen… Maar door onze dagelijkse handelingen stuk voor stuk kritisch te bekijken, kunnen we nu al veel milieuwinst behalen. En wat we daarmee ook nog geldtechnisch kunnen besparen helpt ons om onze tinyhousedroom sneller te realiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s