Ontspullen…waar beginnen we dan?!

Goed, we weten dat we klein willen gaan wonen en dat de spullen die we nu hebben niet in een tiny house van 25 vierkante meter passen. Ontspullen is het magische woord. Maar waar beginnen we? Wat gaat nu al weg en wat mag er nog even blijven? En wat gaat er juist wél mee naar het tiny house?

“Maar we gaan de komende tijd toch niet in een bijna leeg huis wonen?”

Bezorgd keek Gerbrand de woonkamer rond toen we onze plannen bespraken om stap voor stap onze spullen uit te zoeken en weg te doen. De kasten, tafels en andere grote meubels mogen inderdaad nog even blijven staan. Leven in een leeg huis is niet het streven. Maar dan blijft er nog steeds genoeg over om wél aan te pakken. Geen plank of lade is nu onbenut, verre van zelfs. Het kriebelt enorm om alles meteen, nu, à la minute, stante pede aan te pakken.

Opruimen
Ontspullen en een minimalistisch leven spreken mij (Natasja) al een tijdje aan. Ik deed daarom de afgelopen jaren al flink wat spullen de deur uit. Zonder moeite, want het ging daarbij om spullen die het bewaren echt niet waard waren, maar uit gemakzucht mijn kasten opvulden. Oude administratie bijvoorbeeld, regelrechte rotzooi en oude, kapotte apparatuur en kleding. Toen Gerbrand en ik gingen samenwonen zijn we ook meteen kritisch door onze spullen gegaan: wat hadden we nu dubbel en wat daarvan mocht blijven? En bij onze laatste verhuizing is de kringloopwinkel wederom erg blij gemaakt met dozen vol spullen.

Gelukkig hecht Gerbrand zich niet erg aan spullen. Hij had er geen moeite mee om veel weg te doen, integendeel zelfs; hij spoorde mij juist vaak aan om nog eens kritisch te bedenken of ik dat ene item echt wel nodig had. Maar nu staan we op een punt dat we de spullen moeten gaan aanpakken waarvan je vaak denkt: ‘maar dat kan altijd nog eens van pas komen’. Spullen die we eigenlijk nog gebruiken, maar waarvan we er (als we er heel eerlijk over zijn) een aantal teveel hebben. Glazen bijvoorbeeld, bestek, pannen, boeken, kleding, verzorgingsproducten, opbergbakken, tijdschriften, gereedschap. En zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

Wat gaat er wél mee?
Het zorgt voor een interessante en lastige vraag: hoeveel spullen hebben we écht nodig? En hoeveel daarvan passen er in ons tiny house? We besloten laatst tijdens het koken een lijstje te maken van de spullen in de keuken. Van alle pannen gingen er bijvoorbeeld vijf op het lijstje ‘wel mee’: de wok, een koekenpan, een steelpan, een pan voor rijst en dergelijke en een grillpan. Maar ja, die laatste zou er ook af kunnen, want we willen als het kan graag een goede oven in onze toekomstige tiny keuken.

Hoeveel vorken hebben we nodig? Eigenlijk maar twee, maar als er dan eens iemand komt eten? Vier dan? Dan ook vier messen en vier lepels. Messen om mee te snijden: een broodmes, een groot mes en een kleinere? En zo vulde ons lijstje zich al gestaag tot zo’n 52 items. Twee-en-vijftig… Goed, een groot deel daarvan kan in één lade, maar toch. Dit experiment liet meteen al zien dat we al snel veel dingen ‘nodig’ denken te hebben. En dat we het ontspullen vooral stap voor stap moeten aanpakken. Voor nu is de eerste stap het überhaupt uitzoeken en opruimen van de keuken. Want dat we nu al met veel minder spullen kunnen, staat wel vast. Zo gaan we de komende maanden kamer voor kamer en kast voor kast langs.

Experiëntialisme
Tegelijkertijd is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat we vooral niet méér spullen in huis halen. Het is niet zo dat we wekelijks met tassen vol nieuwe spullen thuiskomen, maar over de spullen die we wel aanschaffen kunnen we zeker beter nadenken. Een mooie leidraad hiervoor is de filosofie van James Wallman, auteur van het boek ‘Ontspullen’. Daarin stelt hij dat het niet zozeer gaat om het wegdoen van ál je spullen om gelukkig te worden, maar dat je je focus verlegt naar ‘ervaren’ in plaats van ‘kopen’. Een fijne dag met vrienden, een mooie vakantie, ontsnappen uit een Escape Room of keihard een berg af met je racefiets: dat zijn activiteiten die je niet zo maar kunt kopen, maar die je wel een mooie herinnering en blijdschap opleveren. En die er zeker niet voor zorgen dat je huis nóg voller wordt.

Verder proberen we ons aan de regel ‘één erin, één eruit’ te houden. Dit is handig voor bijvoorbeeld nieuwe kleding of boeken. Of van die bakjes waar je restjes eten in bewaart. Normaal gesproken zou ik het nieuwe item gewoon erbij zetten in de kast. Nu moet de aankoop een beter alternatief zijn voor datgene wat we al hadden en gaat er een oud item de deur uit.

Aan de slag
We kunnen er heel lang over nadenken, praten en filosoferen, maar het is heel simpel: we kunnen al heel wat spullen de deur uit doen. Daar gaan we ons de komende tijd op storten. In blogs en video’s zullen we laten zien hoe het ons vergaat.

One comment

  1. Dankzij twee verhuizingen waarbij ik bij de laatste “uit nood” op 25 vierkante meter ben gaan leven, is mijn bezit qua spullen enorm afgenomen. Ik kan je verzekeren dat dit heerlijk overzichtelijk voelt! Inmiddels is het na een drukke zomer weer tijd voor een opruimronde (zie alweer veel overbodige zaken), maar ik heb nog geen moment het idee gehad dat ik te weinig ruimte had voor mijn spullen op deze 25 vierkante meter!

    P.S.: mochten jullie weer een keer beiden in Delft (centrum) zijn, kom dan vooral een keer buurten!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s