Van groot naar klein: een introductie

‘Maar dan moet je bijna al je spullen weg doen!’
‘Eigenlijk woon je dan in een stacaravan.’
‘Ben je niet bang dat je het toch te klein vindt?’

We vertellen sinds kort steeds meer mensen wat ons plan is: wonen in een tiny house. Meestal moeten we dan uitleggen wat een ‘tiny house’ precies is. Een klein huisje, zoveel is vaak wel duidelijk. Maar het staat voor nog zoveel meer dan alleen leven op een beperkt oppervlak.

Voor ons draait deze keuze om drie dingen:

– onze financiële lasten drastisch verlagen
– alleen die spullen bezitten die we echt nodig hebben
– duurzaam leven

Financieel
Een tiny house kun je bouwen voor een bedrag tussen de 30.000 en 50.000 euro. Helemaal naar eigen wens en smaak, met precies dat wat je nodig hebt. Het idee dat we geen hypotheek van ruim twee ton hoeven af te sluiten, brengt veel rust. En onze maandlasten zullen aanzienlijk lager zijn dan wanneer we ervoor kiezen om een ‘gewoon huis’ met een ‘gewone hypotheek’ te kopen.

Met lagere maandlasten blijft er meer geld over. Geld om te besteden aan dingen die we leuker vinden dan huur betalen. En daarvan kunnen we genoeg voorbeelden verzinnen.

Het geeft meer vrijheid wanneer je niet maandelijks een groot deel van je inkomen aan vaste lasten kwijt bent. We hopen daardoor makkelijker andere keuzes te kunnen maken.

Minimalisme
In een huis van maximaal 25 vierkante meter kun je niet veel spullen kwijt. Alleen de meest noodzakelijke spullen kunnen een plekje vinden. En dat betekent dat er opgeruimd moet worden. Meubels moeten verkocht worden, alles moet bekeken en beoordeeld worden: hebben we dit echt nodig?

Best wel eng, want natuurlijk zijn we gehecht aan onze spullen. We zijn het allebei niet gewend om met zo weinig te leven. Maar tegelijkertijd geloven we dat het ook heel veel rust gaat geven om minder te bezitten. Minder spullen om te onderhouden, bewaren, tegenaan te kijken. Minder ruis, meer ruimte.

Duurzaam
Een tiny house laat je (vaak) from scratch bouwen. Daarbij is het dus ook mogelijk om het zo duurzaam mogelijk te bouwen. Met zonnepanelen, goede isolerende materialen, met respect voor de natuur en omgeving, met minder afval en minder impact op het milieu.

Daarnaast is het op dit moment nog niet mogelijk om je aan te sluiten op de riolering en vaak ook nog niet op het waternet. Dat betekent dat je voor het toilet een andere keuze moet maken en qua water bijvoorbeeld regenwater opvangt om te douchen.

Van groot naar klein is een avontuur. We staan nu aan het begin en willen de komende tijd een hele hoop informatie verzamelen om onze wensen en verwachtingen te kunnen vormen. Waar loop je tegenaan als je tiny wilt gaan wonen? Welke verrassingen komen we tegen? Alle informatie die we vinden, zullen we ook hier bijhouden. Ter inspiratie voor anderen die ook anders willen gaan wonen.

In ons huidige huis zal ook het nodige moeten veranderen. Zo kunnen we al starten met het uitzoeken van onze spullen. Ook hiervan zullen we verslag doen op deze site. Hoe voelt het om zoveel weg te doen? Hoe besluit je wat mag blijven? En al die spullen met emotionele waarde dan?

We zijn erg benieuwd waar deze reis van groot naar klein ons zal brengen. Ga met ons mee op dit avontuur naar een tiny levensstijl!

Alvast meer lezen? Dit artikel geeft een mooi beeld van wat een tiny house nu precies is: https://downtoearthmagazine.nl/tiny-houses/

11 reacties

 1. Wat leuk joh! Ben onwijs benieuwd hoe ver jullie willen/durven gaan. En daarna dus een verhuisplan?
  Zijn zelf net verhuisd en ons giga-huis is gelijk al helemaal vol met.. ja met wat eigenlijk.. klinkt als een heel inspirerend idee! 🙂

  Like

  • Leuk dat je ons gaat volgen 🙂 En ja, een ruimte volzetten met spullen blijkt inderdaad niet zo lastig. Het daadwerkelijk uitzoeken en wegdoen van die spullen kost heel wat meer moeite. Maar levert ook veel op 🙂

   Like

 2. Hoi lieverds, wat een fantastisch en inspirerend project en wat geweldig dat jullie alles in tekst en video gaan vastleggen! Ik ga jullie op de voet volgen, en laat me heel graag inspireren – vooral wat het ontspullen en duurzaam leven betreft. Heel veel succes en plezier! xxx

  Like

 3. Hoi, nu kwam er gelijk een vrij persoonlijke vraag in me op: hoe ga je doen als je kinderen wilt? Want dan wordt het toch wel heel klein allemaal? Nu is dat misschien gerelateerd aan mijn eigen idee dat ik 25m echt claustrofobisch klein vind, op ongeveer 2x zoveel zou ik het nog wel kunnen redden, maar dan nog. Maar misschien hebben jullie ervoor gekozen om geen kinderen te willen, dat kan natuurlijk ook ;-). Maar was er iig nieuwsgierig naar. Ben benieuwd hoe dit gaat allemaal!

  Like

 4. Mooie beweegredenen! Minimalistisch en duurzaam, dat vinden wij ook belangrijk, hoewel we (nog) niet all the way gaan. (geen composttoilet, bijvoorbeeld) Dat financiële is ook een interessant punt, waar ik tot voor kort nooit erg bij stilgestaan heb. Sowieso lijkt het erop dat we minder hypotheek zullen moeten betalen dan de huur die we momenteel betalen voor het appartement waarin we wonen. En da’s op zich al wel fijn natuurlijk. Maar goed, ik ben dus vooral benieuwd naar hoe jullie de duurzame en minimalistische aspecten invullen 🙂

  Like

  • Het zijn bij ons inderdaad meerdere aspecten die in elkaar grijpen en elkaar kunnen versterken. Het is echt een leerproces; er zijn zoveel opties! En niet alles is geschikt of haalbaar. Maar stapje voor stapje komen we er wel 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s